De Europese beurshandel kende donderdag een grillig verloop. Aanvankelijk volgden beleggers opnieuw het enthousiasme van hun Amerikaanse collega’s over het voor ondernemers vriendelijke beleid dat van president Donald Trump wordt verwacht. Maar in het laatste handelsuur sloeg de stemming toch om.

In Amsterdam sloot de toonaangevende AEX-index 1 procent lager op 450,01 punten. De MidKap won nog wel 0,2 procent en eindigde op 646,69 punten. De belangrijkste graadmeters op de beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen gingen 0,2 tot 1,2 procent lager de handel uit.

Aegon was de absolute uitblinker bij de hoofdfondsen, met een winst van ruim 13 procent. De verzekeraar kwam voorbeurs met sterker dan verwachte kwartaalresultaten. Ook NN Group (plus 3,8 procent) en ABN AMRO (plus 1,1 procent) waren in trek.

Koersverliezen voor zwaargewichten als Unilever (min 3,6 procent) en Ahold Delhaize (min 3,1 procent) trokken de AEX echter kopje onder. Sterkste daler was telecombedrijf KPN met een verlies van 5,2 procent.

SBM Offshore bemoedigend

SBM Offshore, ook een hoofdfonds in Amsterdam, won 3,5 procent. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie zag de omzet het afgelopen kwartaal met bijna een kwart dalen en kampt nog altijd met een lage orderontvangst, maar analisten zagen bemoedigende signalen in het handelsbericht van de onderneming.

De cijfers van Siemens konden beleggers eveneens bekoren. Het Duitse industrieconcern kreeg er op de beurs in Frankfurt 4,6 procent bij. Minder goed verging het Zalando. Het webwinkelbedrijf zag zijn zwakker dan verwachte resultaten afgestraft worden met een verlies van 7 procent.

In Brussel kreeg Bpost een flinke tik. Het postbedrijf, dat uit is op een overname van zijn Nederlandse branchegenoot PostNL (min 1,3 procent), leverde na teleurstellende cijfers 8,1 procent in. Daarmee wordt ook het bod dat de Belgen op PostNL willen doen minder waard, want dat zal deels in aandelen worden gedaan.

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,3 procent naar 44,70 dollar. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper en bracht per vat 45,84 dollar op. De euro was 1,0875 dollar waard, tegen 1,0940 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag.